joi, 23 octombrie 2014

HARTIA BATE MICROBII!!!

Cadru: livingul familiei....X-ulescu.

Actiunea: jocul foarfeca, piatra, hartie...

Cu mana facuta pumn, eu si baietelul meu ne jucam foarfeca, piatra, hartie...Cand ajungem cu numaratoarea la 3 deschidem mana: piatra bate foarfeca, foarfeca taie hartia, hartia bate piatra. Ne jucam si radem! Ai castigat mami! Urmatoarea tura ... Ai castigat Edi!

Ne mai jucam putin cand incepe o discutie filosofica - discutiile filosofice incep intotdeauna de la "marele filosof Edi"  :)

- Mami!

- Da, mami! Ii trag cu ochiul si rad...pentru ca stiu ca urmeaza sa ma bombardeze cu intrebari.

- Mami fii serioasa un pic ca vreau sa te intreb ceva important!

- Spune, Edi! imi iau mutra serioasa ca filosoful Edi sa se poata concentra asupra intrebarii.

- De ce la gradinita nu aveti prosoape adevarate?( eu lucrez la gradinita :) ) 

- Dar cum sunt cele de la gradinita? Neadevarate? si rad...

- Mami, fii serioasa! Stii tu, voi aveti prosoape din alea de hartie! De ce nu aveti din astea din...carpe?

Zambesc iar...insa de data asta nu e de gluma...momentul cere...explicatiii...

- Pai cum sa iti explic...E ca la jocul nostru...Insa de data asta hartia ne ajuta sa invingem microbii...sau altfel spus hartia bate microbii...

- Cum asa mami?

- Pai tii minte cand mergeati la gradinita la baie? Si va stergeati manutele cu prosoape de astea din ...carpe? Uite, de exemplu, un baietel de la grupa ta a fost bolnavior si s-a sters cu prospopul cu care va mai stergeati inca 10 copii...Si asa ati ajuns sa va imbolnaviti toti...Sa iti explic mai exact! Microbii se agata de prosoape si de acolo de manutele noastre...Asa ca, de cate ori cineva bolnav se sterge cu un prosop si pe urma te stergi si tu, microbii de pe mainile lui ajung pe mainile tale....Asa ca s-a hotarat ca in loc de prosop de...carpe sa aveti prosop de hartie...Dupa ce va stergeti pe manute ele ajung la gunoi impreuna cu microbii...Deci daca ne stergem cu prosop de hartie ne ferim de microbi...si astfel hartia bate microbii. Uite asa arata prosoapele de hartie de la gradinita, in caz ca nu iti mai amintesti: 

role-prosop-Stok


- Dar noi de ce nu folosim prosop de hartie acasa atunci? Nu mai asteapta raspunsul si dispare (dar sunt deja obisnuita cu schimbarile astea rapide de frecventa). 

Lectia s-a incheiat deoarece cel mic este captat de un desen animat cu....nu conteaza cu ce...sta cuminte si asta e de bine intotdeauna. Si totusi...parca intrebarea lui mi-a dat tema de casa...Chiar asa, de ce acasa nu folosim prosoape de hartie...Adica le folosim doar la bucatarie pentru ca....cred ca din obisnuinta...Dar pentru stersul mainilor la baie de ce nu le folosim?

Intru pe calculator...bazai putin pe internet si dau peste un studiu realizat la Institutul Pasteur şi Universitatea Westminster, de către Keith Redway. Conform studiului aparatele de uscat mainile sunt adevarate focare de microbi - cele cu aer rece duc la creşterea bacteriilor pe maini cu 15%, iar cele cu aer cald cu 254%. Hmmm, asta inseamna ca ne spalam pe maini doar ca apoi sa ne umplem cu mai multi microbi? Asta chiar nu stiam! Uite ca omul cat traieste invata.

uscator-de-maini-800x563w


Revin la ideea de baza: de ce nu am folosit pana acum prosoape de hartie si pentru stersul pe maini la baie? Nici nu mai conteaza. Important e ca m-am desteptat. Imi trebuie niste prosoape pliate, hartie igienică, produse de igiena si curatenie. Le comand cu gandul la economia de sanatate, dar si de bani pe care o voi face.  Castig la sanatate (nu ne mai imbolnavim unii pe altii, deci nu mai dam banii pe medicamente), dar si la banii consumati pe apa, detergenti, inalbitori folositi pentru curatarea si dezinfectarea prosoapelor de textile. Ce bine ca exista producatori de hartie igienica care ne ajuta in lupta cu microbii.

Dau comanda. Apare piciul. Nu ma pot abtine:

- De maine incolo o sa avem si pentru stersul pe maini la baie prosoape de hartie...De ce?

- Pentru ca hartia bate microbii!!!!

Bravo Edi! Si bravo mie! Am prins amandoi ideea! Bine ca suntem noi destepti! Deci....hartia bate microbii! Tu ce mai astepti?

paperplus-300x300


Acest articol a fost scris pentru Proba 8 –Cum sa tii microbii departe, Paper Plus, din cadrul competitiei Super Blog 2014.

Un comentariu: