joi, 11 septembrie 2014

WHEN IN ROME, DO LIKE ROMANS!


Intotdeauna am visat sa calatoresc... Am visat cu ochii deschisi sa ajung in locuri extraordinare, sa cunosc oameni noi, sa adun amintiri frumoase...din tara sau din strainatate. In tara am calatorit de cateva ori dar toata viata am visat sa vizitez ceva in afara tarii: Roma.

Roma a fost intotdeauna pentru mine idealul absolut, de neatins insa din cauza factorului material. Norocul mi-a indreptat pasii anul acesta (2012) spre prima mea destinatie in afara tarii, cea la care visasem demult: Roma. Bucuria mea la aflarea acestei vesti nu poate fi descrisa in cuvinte. Nu imi venea sa cred ca doar avand noroc voi reusi sa imi indeplinesc visul.

Primul pas in aceasta calatorie a fost un research pe net pentru a afla locurile de vizitat. Vroiam sa vizitez totul, sa cuprind totul, vroiam sa ma asigur ca in cele cateva zile voi surprinde totul, ca voi aduna amintiri pentru o viata (doar nu degeaba asteptasem tot o viata sa ajung aici). Mi-am propus astfel sa vizitez Vaticanul,Colosseumul, Fontana di Trevi, Spanish Stairs etc, locuri pe care le stiam doar din povestile altora sau din emisiunile vazute la televizor. De asemenea mi-am propus sa iau Roma "la picior", sa fiu una "de-a lor", doar nu degeaba am auzit de atatea ori "when in Rome do like Romans".

Zborul a fost extraordinar avand in vedere faptul ca zburam pentru prima data. Eram ca un copil. M-am bucurat de fiecare secunda a acestui zbor. M-au impresionat norii, privelistea vazuta, viteza. In doua ore am ajuns la destinatie: aeroportul Fiumicino. De aici am luat un autobuz care ne-a dus pana in centrul Romei.

Incet, intreband in stanga si in dreapta (italienii sunt niste oameni extraordinari si gata sa te ajute oricand) am gasit si hotelul unde trebuia sa ne cazam.

O alee plina de leandii infloriti, un cer senin plin de stele (era seara deja) ne-au condus la hotelul unde aveam deja rezervarea facuta: Scheppers Hotel. Un hotel frumos, retras, simplu, dar elegant. Mi-a placut la acest hotel atmosfera intima, faptul ca din camera aveai acces la o terasa superba cu o vedere extraordinara asupra Romei.

A doua zi ne-am trezit de dimineata, ne-am incarcat bateriile cu un mic dejun fabulos (un bufet suedez generos iti oferea multiple posibilitati de a alege). Si asa am pornit in aventura noastra: eu si sotul meu. Doi straini in Roma.

large_foto-articol-6204


Am cumparat un bilet de autobuz valabil o zi (cu acesta putea sa mergem toata ziua atat cu autobuzul cat si cu metroul) pentru a ajunge in centrul Romei. Si asa am ajuns la Vatican, primul punct de pe lista de vizitat (to do list/ to see list). Vaticanul este cel mai mic si cu siguranta cel mai vizitat stat din lume, avand o suprafata de 0,44 km patrati si aproximativ 800 de locuitori. Ca mai toate atractiile turistice ale Romei, Vaticanul este amplasat in zona centrala. Primul lucru care m-a socat a fost imensul rand de oameni care aveau un tel comun: sa viziteze Vaticanul.

large_foto-articol-6196large_foto-articol-6197large_foto-articol-6198large_foto-articol-6199large_foto-articol-6200

La inceput m-am speriat crezand ca vom pierde ore in sir dar am descoperit ca randul mergea destul de repede asa ca n-a fost nevoie sa asteptam foarte mult. Accesul in Vatican este controlat: fiecare turist trebuie sa treaca printr-un filtru pentru a putea intra. Ceea ce m-a impresionat este faptul ca se acorda o atentie deosebita tinutei nefiind permis sa intri decat daca ai o tinuta decenta (umerii acoperiti, fara decolteuri generoase sau fuste mini, fara pantaloni deasupra genunchilor etc). Cat timp am asteptat ne-am delectat privirea cu cel doua randuri de coloane, in numar de 284 in varful carora se afla 140 de sfinti, care te intampina la intrarea in stat si cu cele 2 celebre fantani identice din piata San Pietro din Vatican. Multi cred ca ambele fantani sunt realizate de Bernini dar nu e chiar asa. Putina lume stie ca fantana din dreapta este mai veche, dateaza din 1490 si avea o alta pozitie in piata. Cand Bernini a redesenat piata si-a dat seama ca vechea fantana nu se potriveste vechii amplasari si atunci a decis constructia celei de a 2-a si le-a plasat simetric, de-a parte si alta a obeliscului din centru.

Bazilica Sfantul Petru, principala atractie a Vaticanului, este impresionanta prin maretie, grandoare, prin picturile si sculpturile care se afla aici, apartinant unor artisti precum Michelangelo, Botticelli, Bernini. Impresionante sunt si Capela Sixtina si muzeul Vatican.

Urmatoarea destinatie de pe lista noastra a fost Colosseumul. Un loc care impresioneaza chiar si numai prin vechimea si capacitatea lui de a transcede secolele. Colosseumul este probabil cea mai impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman. Cunoscut inițial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale și astăzi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.

large_foto-articol-6201large_foto-articol-6203large_foto-articol-6205

Roma este o capitala pe care merita sa o vizitati. Cat despre preturi ele sunt comparabile cu cele din Romania mai ales daca nu alegeti magazinele, restaurantele, terasele din centru ci pe cele mai periferice. Celor care doresc sa vizite acest loc le pot spune ca indiferent de durata vizitei lor vor pleca de aici cu multe amintiri frumoase. Este un loc extraordinar, care debordeaza de istorie. Niciunde nu am intalnit un loc mai bine conservat. Aici fiecare loc, fiecare piatra are istoria ei, spune o poveste. Si aici totul este considerat important: fiecare om care a facut ceva, fiecare piatra. Totul are semnificatie si frumusete. Si cu siguranta dupa o vizita in aceasta capitala minunata veti pleca convinsi ca "toate drumurile duc la Roma".

large_foto-articol-6206large_foto-articol-6207large_foto-articol-6208

Ar mai fi lucruri de spus, dar pana la urma fiecare isi traieste povestea dupa propriul stil... Imi pare bine ca am avut ocazia sa retraiesc sentimentele acestui concediu, chiar si pentru cateva minute, pentru ca fiecare calatorie in care "ne reintoarcem", chiar si cu gandul ne invata aceeasi lectie: in concediu se traieste in prezent – ca sa ne putem hrani cu amintirile frumoase pana la urmatoarea escapada!

Un comentariu: