marți, 24 iunie 2014

ROMANUL N-ARE NOROC, DAR SE PRICEPE LA TOT!

 "Romanul s-a născut poet", zicea candva Alecsandri. Ce nu stia este ca pe langa asta, romanul se pricepe la tot...Ce conteaza daca nu ai noroc, important e sa te pricepi la tot...Romanul se pricepe la fotbal, la politica, la reparat orice prin casa...Romanul e antrenor de fotbal, analist politic, instalator, zugrav, tamplar etc...De ce sa chemi pe cineva care stie ce face cand poti incepe tu treaba, sa cheltui niste bani si pana la urma sa ajungi tot la un specialist, resemnat ca ...nu le poti avea pe toate...

Dar sa va explic mai pe indelete...

Incepe Campionatul Mondial de Fotbal...Daca nimeresti cumva, printr-o pura intamplare, in preajma unor microbisti infocati, fie pe stadion, fie in fata televizorului, ajungi in doar cateva minute sa ai conexiuni neuronale dureroase...Incepe o avalansa de "epitete" la adresa jucatorilor si mai ales a antrenorului care habar nu au/are cu ce se mananca fotbalul si simti nevoia de a-ti acoperi urechile la propriu astfel incat neuronii sa nu iti fie invadati  si traumatizati pe viata de injuraturi ingenioase, multe pe secunda (uitasem sa va spun ca si la asta se pricepe romanul foarte bine). 

Ma trezesc cu o durere de cap...Fac imprudenta ca in loc sa raspund la intrebarea ce mai faci cu clasicul raspuns bine, sa raspund ca am o durere de cap...Indata ma trezesc in jurul meu cu o gramada de "medici autoproclamati" care se inghesuie sa imi spuna care sunt posibilele cauze si bininteles sa imi recomande fel de fel de tratamente (bineinteles ca niciunul nu sugereaza, nici macar din greseala, ca solutia ar fi medicul)...Da, romanul e si medic! Normal! Hipocrate se rasuceste probabil in mormant!

Romanul e mai ales politician...Oriunde te intorci gasesti vreun Ilie Moromete (sau mai multi intr-un loc) care, fara sa aiba nevoie de poiana lui Iocan, fac analiza economiei romanesti si iau masuri bugetare care ar putea sa scoata Romania din criza. 

Si, mai presus de toate, romanul e mesterul casei...Tot romanul care se respecta are pitite bine (cautarea sculei potrivite dureaza mai mult decat reparatia in sine)  prin diferite colturi ale casei tot felul de scule: surubelnite, chei de  "paispe", ciocane, cuie, cateva scanduri, glet, cateva bucati de faianta ramase de pe la nu stiu ce renovare (a trecut prea mult timp sa isi aminteasca de cand le are), cate un borcan cu vopsea (cine stie cand se intampla ceva si ai nevoie de borcanul cu culoarea care sa bata la fix) etc. Si intodeauna cand apare ceva de facut romanul incepe lucrarea cu o viziune mioritica si cu sloganul:"da ce sunt tampit sa dau banii cuiva, cand pot face asta singur?"...Urmarile le stie fiecare, ca doar si voi, ca si mine, sigur faceti parte din categoria romanului priceput la toate! Concluzia: mai bine imi vedeam de treaba si chemam pe cineva care se pricepe !

 Si exemplele ar putea continua, nu? 

ROMANUL 2


 

http://www.youtube.com/watch?v=lJJyGozzKI8

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu