vineri, 1 august 2014

CUM SA PRELUNGESTI DURATA BATERIEI LAPTOPULUI TAU

62828_152753671413888_5080950_n


Din ce in ce mai multi oameni cumpara pe langa un calculator acasa si un laptop. De ce opteaza pentru laptop? In primul rand pentru portabilitate! Un laptop il poti cara in rucsac sau in geanta, il poti duce cu tine la piscina sau pe masina pana ajungi la destinatie. Un laptop este fara doar si poate util atunci cand ai nevoie de portabilitate. Dar pentru ca acest lucru sa se intample trebuie sa ai grija de bateria laptopului tau. Mai jos iti prezint cateva trucuri care te ajuta sa prelungesti viata bateriei laptopului tau.  Poate le stii, dar nu le-ai dat importanta pana acum sau poate acum le afli prima data. Totusi nu trebuie sa uiti ca bateria laptopului este o consumabila, prin urmare oricum va veni momentul cand va trebui sa o inlocuiesti cu o baterie noua, dar sta in puterea ta sa amani cat mai mult acest moment. Cum?


1. Defragmentare regulata. Cu cat va hardul tau va lucra mai rapid cu atat vei pune mai putina presiune vei pune pe hard si pe bateria laptopului ta. Ai grija ca hardul tau sa fie cat mai eficient defragmentandu-l regulat.

2. Diminueaza luminozitatea ecranului. Cele mai multe laptopuri vin cu capacitatea de a diminua luminozitatea ecranului. Deasemenea unele vin chiar cu posibilitatea de a modifica procesorul si performanta de racire. Daca le setezi la cel mai scazut nivel la care poti lucra beneficiezi de extra baterie.

3. Inchide toate programele care ruleaza in background si de care nu ai nevoie. Toate acestea incarca procesorul si diminueaza durata de viata a bateriei. Cand esti pe baterie este important sa inchizi toate programele care nu sunt cruciale.

4. Eliminati toate perifericele de care nu aveti nevoie (alta tastaura, mouseul, boxe etc). Inchide WiFi-ul daca nu ai nevoie de el deoarece acesta consuma mult din bateria laptopului. 

5. Rulati de pe hard disk mai degraba decat de pe CD/ DVD. Hard disk-ul consuma mai putin din bateria laptopului decat unitatea de CD/ DVD.

6. Pastrati contactele bateriei curate. Curatati contactele de metal ale bateriei la fiecare cateva luni, cu o carpa umezita cu alcool. Acesta va asigura un transfer de energie eficient.

7. Aveti grija de bateria laptopului dvs utilizand-o. Nu lasati un acumulator incarcat latent pentru perioade lungi de timp. Odata incarcata bateria ar trebui folosita cel putin o data la 2-3 saptamani. Deasemenea nu lasati o baterie LI-IO sa se descarce complet .

8. Alegeti starea de hibernare, nu cea de standby. Desi plasandu-ti laptopul in starea de standby economisesti energie si poti relua activitatile de la punctul in care le-ai lasat instant,  nu economisestui nici pe departe atata energie cat economisesti folosind optiunea de hibernare. 

9. Pastrati temperatura de functionare scazuta- laptopul dvs functioneaza mai eficient atunci cand este rece. Lasati gurile de aerisire libere si curatati-le cu o carpa sau cu o substanta speciala. Tot in acest sens puteti folosi un cooler exterior (coolerpad).

10. Configureaza si optimizeaza optiunile de energie. Du-te la optiunile de alimentare din panoul de control Windows si alege setarea care iti optimizeaza consumul de energie ("battery max")

11. Cand esti pe baterie este indicat sa faci un singur lucru odata. Daca lucrezi la un document, ai emailul deschis si asculti si muzica in acelasi timp iti va consuma rapid bateria si aceasta se va descarca inainte sa termini macar un singur lucru.

12. Da-i laptopului tau sarcini mai usoare. Activitati pasive precum editarea unui document sau a raspunde la email consuma mai putina energie decat jocurile sau citirea unui DVD. Trebuie sa iti alegi inteligent prioritatile.

13. Trebuie sa previi "efectul de memorie". Daca ai un laptop mai vechi vei vrea sa eviti "efectul de memorie". Poti pastra bateria sanatoasa prin cicluri de incarcare- descarcare complete cel putin o data la doua- trei saptamani. Exceptie de la regula fac bateriile Li-Io ( cele mai multe laptopuri au cum o atfel de baterie) care nu sufera de "efectul de memorie". 

Sper ca aceste sfaturi sa iti fie utile si daca mai stii si altele pe care eu am omis sa le enumar mai sus,  sunt mai mult decat interesata sa le aflu. 

P.S. Trucul meu atunci cand bateria ta de laptop nu mai tine deloc este urmatorul: Intri pe Power Laptop , cauti bateria Power Laptop care se potriveste laptopului tau si o comanzi. Bineintele daca vrei sa ai pe urma o convietuire cat mai indelungata cu ea nu uita de trucurile de mai sus. 

baterie-laptop

 Articol scris în campania “PowerLaptop"  din cadrul competiţiei Vara Bloggerilor/BlogAwards.

 

 

 

 

 

 

Un comentariu: